“Livskvalitet er et mentalt begreb ikke et fysiologisk”

I Passion Performance ønsker vi at hjælpe alle til en sundere livsstil og derfor kan du nedenfor bruge vores gratis kalorieberegner, som vil give dig et indblik i hvor mange kalorier din krop har brug for ift. om du ønsker at tabe dig, øge din vægt eller at bibeholde din vægt. Nederst på siden vil du finde vores gratis kostplan og træningsprogram. 

Meeeen, husk på at din vægt ikke definere om du er rigtig eller forkert eller om du har en sund livsstil eller ej. En sund livsstil er et værktøj til at få mere livskvalitet.   

 

TDEE: ” Total Daily Energy Expenditure ” 

TDEE beskriver hvor mange kalorier din krop har brug for ift. alder, køn, højde, vægt og dit daglige aktivitetsniveau. Hvis du indtager færre kalorier end dit resultat for din TDEE beregning, så vil du tabe dig og omvendt hvis du indtager flere kalorier end dit resultat fra din TDEE beregning, så vil du øge din vægt. En typisk anvendt hovedregel, er at man skal være 500 kalorier under sit TDEE, hvis man ønsker at tabe sig og omvendt hvis man ønsker at øge sin vægt skal man være 500 kalorier over sit TDEE.

 

BMR: ” Basal Metabolic Rate ” 

BMR beskriver ens hvilestofskifte. Dvs. hvor mange kalorier din krop optimalt skal bruge til at holde vitale organer og kroppens øvrige nødvendige processer i gang. BMR fortæller helt simpelt hvor mange kalorier din krop vil bruge i løbet af en dag, hvis du ikke lavede andet end at ligge stille i sengen hele dagen. Det er ikke farligt på kort sigt at indtage færre kalorier end dit BMR, men hvis man konstant over en længere periode (typisk mere end 3 måneder) kan det skabe ubalancer i kroppen, som nedsat funktionsdygtighed af organer og øvrige fysiologiske processer. Der er typisk en usikkerhed på +-10% ift. dit reelle BMR.

 

RMR: ” Resting Metabolic Rate ” 

RMR beskriver ens hvilestofskifte ligesom BMR. Dvs. hvor mange kalorier din krop optimalt skal bruge til at holde vitale organer og kroppens øvrige nødvendige processer i gang. Der findes 3 metoder at beregne RMR på. Ens for alle metoder er at der typisk er en usikkerhed på +-10% ift. dit reelle RMR.

 

BMI: ” Body Mass Index “

BMI står for Body Mass Index. BMI har været anvendt i mange år for at finde ud af om en person er overvægtig, undervægtig eller normalvægtig. BMI udregnes ved at finde et forhold mellem højde, vægt og din alder.

BMI skal aldrig definere om du er rigtig eller forkert og du bør kun bruge BMI tallet, hvis det er over 25 eller under 18. Det skyldes at muskelmasse, og knogletæthed blandt andet kan give udsving som ikke er retvisende for din kropssundhed. Hvis dit BMI er over 25 eller under 18, vil vi anbefale dig at kontakte os eller din egen læge, så du kan få en faglig vurdering på om årsagen til dit BMI er udenfor “optimalintervallet”.

 

IBW: ” Ideal Body Weight “

IBW beskriver ens ideelkropsvægt. Dvs. hvilket vægtinterval et gennemsnitligt menneske burde have. IBW har en række udfordringer, da der er en række individuelle forskelle som blandt andet muskelmasse og knogletæthed. Der for er IBW ikke nødvendigvis retvisende for din kropssundhed. Hvis du ligger markant under eller over, og du samtidig er i tvivl om årsagen, kan du henvende dig til os eller din egen læge for at få en vurdering om hvad det skyldes.

 

NEAT: ” Non-Exercise Activity Thermogenesis “

NEAT beskriver den aktivitet du har når du ikke sover og ikke motionere. Dvs. aktiviteter som gåture, rengøring og havearbejde mm. At øge ens NEAT er en god måde at få forbrændt ekstra kalorier på samtidig og forbedre ens samlede sundhed og velvære. Et godt eksempel hvorfor NEAT er et fordelagtigt redskab at arbejde med. Det ses blandt andet ved at sammenligne hvor hårdt det at gå 60 minutter kontra at løbe 60 minutter. Forskellen i forbrændt kalorier ved at gå 60 min. og løbe 60 min. er forsvindende lille. Derfor vil det for de fleste være lettere at øge ens daglige NEAT frem for mængden af træninger.

 

Y-Modellen og T-Modellen

Disse modeller er gode til give en vejledning om hvordan du skal bygge din tallerken op. Husk at jo flere ting du putter op tallerkenen, jo flere kalorier. Derudover er det vigtigt at du nyder din mad, spiser langsomt og drikker rigeligt med væske. En god hovedregel er at drikke 250 – 500 ml. lige inden hvert måltid. Således sikre du dig at fibrene fra måltidet optager væsken du har drukket og dermed fyldes maven mere og appititen vil efterfølgende være lavere tiden efter måltidet. Flere forsøg har vist at jo større en tellerken måler i diameter, jo mere spiser vi, uagtet om vi er sultne eller mere mætte. 

 

Sense Konceptet

Sense konceptet handler om at spise med ens fornemmelse, omtanke og fornuft. Sense konceptet er en let visuel måde at finde frem til den rigtige fordeling af fødevare og portionsstørrelsen, uden at det bliver omfattende og tidskrævende. Konceptet kan dog have sine begrænsninger når det kommer til vægtreduktion og vægtøgning, da den ofte ikke er præcis nok. Dog et fantastisk værktøj i en sund og balanceret livsstil.