Ozempic – Det nye vidundermiddel

Ozempic – Det nye vidundermiddel

 

Ozempic er udnævnt som det nye vidundermiddel, men er det nu i virkeligheden det?

Ozempic er et medicinsk præparat til vægttab – Tal fra den nationale sundhedsprofil 2021 viser, at 52,6 % af den voksne befolkning i Danmark er overvægtige (BMI≥25). Andelen af svært overvægtige er steget fra 13,6% i 2010 til 18,5% i 2021. Alene på den baggrund kan vi konstatere vi i sandhed bør gøre noget drastisk anderledes.

 

Hvorfor er vi så bange for overvægt?

Overvægt og fedme er forbundet med øget risiko for en række livsstilssygdomme, psykisk belastning og tidlig død. Der er fundet beviser på, at overvægt og fedme øger din risiko for blandt andet:

  • Sukkersyge (type 2-diabetes)
  • Hjerte- og karsygdomme, fx iskæmisk hjertesygdom
  • Slagtilfælde
  • Højt blodtryk
  • Åreforkalkning
  • Nogle former for kræft
  • Galdevejssygdom
  • Vejrtrækningsproblemer om natten (søvnapnø)
  • Ledgener (slidgigt)
  • Nedsat frugtbarhed

 

 

”For at kunne finde den rigtige løsning, må vi kende den reele udfordring”

Vores vægt svinger dagligt, men for over halvdelen af befolkningen stiger vægten gradvist måned for måned, år efter år. På et tidspunkt bliver den samlede kropsvægt så høj, at kroppen får brug for alt den mad(energi) som der bliver indtaget. Det kaldes kalorieligevægt. For ca. 18,5% accelererer madindtaget(energi) i takt med at kropsvægtens øges.

 

Kropsvægtens mange myter.

Langt de fleste ved hvad der er sundt og hvad der er mindre sundt, alligevel har divergerende myter om vægttab en tendens til at fordreje vores fokus. Eksempelvis er det kun 5,4% af den voksne befolkning, der lider af for lavt stofskifte, som resulterer i en anelse lavere forbrænding (100-300 kcal. Pr. dag) end alle andre. Dvs. at de færreste af os har en biologisk faktor som kan gøre os overvægtige.

 

Så simpelt er det at forstå din vægt:

Alle fødevare indeholder kalorier = Energi
Alle voksne mennesker forbrænder over 1000 kalorier pr. dag alene ved at være i live.
Stiger din vægt måned for måned = Indtager du flere kalorier end du forbrænder
Falder din vægt måned for måned = Du indtager færre kalorier end du forbrænder
Står din vægt stille måned for måned = Du indtager samme mængde kalorier som du forbrænder. 

 

 

”Vi er genetisk designet til mere bevægelse og begrænset adgang til føde”

Vores genetiske sammensætning er fantastisk og i dag er vi med længde den stærkeste race på jorden. Årsagen er simpel, mennesket har en unik tilpasningsevne. Vi kan klare os, i luften, vandet og på jorden, men da vi ikke længere skal fange vores egen mad, så bevæger vi os mindre samtidig med, at vi har næsten ubegrænset adgang til mad af meget varierende kvalitet.

 

Udfordringen: ”Vores genetik har ikke tilpasses sig den måde vi har indrettet vores hverdag på”

Løsningen på den stigende overvægt i det danske samfund, er at indrette vores hverdag anderledes. Overvægt er et symptom på, at vi ikke lever sundt og velværeskabende. Vi spiser for meget, måske for at afstresse, berolige og tilfredsstille os selv med lykkehormoner. Vi bevæger os for lidt, måske fordi vi har for travlt, men ikke for travlt til at bevæge os, men for travlt til at overskue at motionere og træne. Derfor bruger vi den tid på at slappe af, sofaen, lænestolen eller sengen alt imens at vi ”afstresser” på de sociale medier.

 

Overvægt er entydigt et samfundsmæssigt problem, men er Ozempic løsningen?

Ozempic er en fantastisk løsning på overvægt, da Ozempic sikrer et højere mæthedsniveau og en mindre sultfornemmelse. Men overvægt er symptomet, ikke problemet. Derfor kan man være bekymret for, at den uhensigtsmæssige livsstil vil føre til andre symptomer som bl.a. som stress, udbrændthed, angst, depression.

 

Medicin skal helbrede syge, men overvægt er en naturlig reaktion på for mange kacl. og for lidt aktivitet.

Overvægt er for ca. 95% af befolkningen ikke en fysiologisk sygdom, men derimod et tegn på en velfungerende krop, som bearbejder den energi den indtager præcis som den skal. Derfor vil Ozempic aldrig kunne helbrede overvægt, men det kan uomtvisteligt fjerne det primære symptom på en forkert livsstil. Ozempic er utrolig effektivt indtil den dag behandlingen stopper. Overvægt er et resultat af en naturlig årsag og vil forekomme på præcis samme måde som den startede, medmindre den behandlede person i mellemtiden har arbejdet med at designe en ny livsstil, med mere bevægelse og en effektiv metode til at indtage færre kalorier.

 

Ozempic er symptombehandling, ikke en løsning – En livsstilsændring er løsningen, men vi har ikke tid

De færreste er forhåbentlige uenige i at medicin som Ozempic er løsningen, men derimod ser at problemet ligger i vores livsstil, og den måde vi har indrettet vores hverdag på. Udfordringen er, at vi ikke føler, at vi har tiden, overskuddet og tålmodigheden til skabe en vedvarende livsstilsændring. Derfor bør du kigge på din livsstil og ikke på apoteket hvis du vil gøre noget godt for dig selv.

Hør mere om hvordan du kan skabe et vedholdende vægttab via en sund balanceret livsstilsændring.

Sådan foregår et livsstilsforløb